Vepřové plátky na žampionech s rýží, salát zelný z čínského zelí
Recepty pro dialyzované pacienty
Postup
- Zelný salát z čínského zelí připravíme z čínského zelí, které nakrájíme na tenké proužky.
- Do zelí přidáme drobně nakrájenou cibuli a zalijeme zálivkou z vody, octa, pepře, oleje a cukru.
POZOR: Nezapomeňte, že sušené houby a větší množství čerstvých hub obsahuje velké množství fosforu. Vhodnou variantou je malé množství (např. 30 g) sterilovaných žampionů.
Ingredience (1 porce)
- 120 g vepřové maso
- 5 g slunečnicový olej
- 10 g cibule
- 10 g hladká mouka
- 30 g sterilované žampiony
- 80 g rýže
- sůl, kmín na dochucení
Nutriční hodnoty celého pokrmu
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
3233 kJ | 30 g | 38,4 g | 83,4 g | 833 mg | 94 mg | 414 mg | 990 mg |
Salát zelný z čínského zelí
Postup
- Maso nakrájíme, naklepeme, mírně osolíme a obalíme v hladké mouce.
- Na oleji zpěníme cibuli a maso a z obou stran opečeme.
- Poté k němu přidáme žampiony, kmín a podlijeme vodou. Vše společně dusíme, dokud nebude maso měkké.
Ingredience
- 80 g čínské zelí
- 10 g cibule
- 10 g slunečnicový olej
- 5 g cukr
- 3 g kmín, sůl, pepř
Porce zeleniny nebo salátu by měla být součástí oběda a večeře. Pro přípravu salátu vybírejte zeleninu s nízkým obsahem draslíku, např. ledový salát, čekanku, hlávkový salát, čínské zelí, okurky, steril. okurky, zelené okurky, steril. hrášek. Zeleninový salát je vhodným zdrojem vlákniny. Vláknina má pro dialyzovaného pacienta velký význam: příznivě působí při nadýmání a zažívacích potížích, omezuje vstřebávání tuků, cholesterolu a žlučových kyselin, působí preventivně proti rakovině tlustého střeva atd.
„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.
Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“