Informujeme veřejnosto moderních metodách léčby ledvinových onemocnění

Vepřové plátky na žampionech s rýží, salát zelný z čínského zelí

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

  1. Zelný salát z čínského zelí připravíme z čínského zelí, které nakrájíme na tenké proužky.
  2. Do zelí přidáme drobně nakrájenou cibuli a zalijeme zálivkou z vody, octa, pepře, oleje a cukru.

POZOR: Nezapomeňte, že sušené houby a větší množství čerstvých hub obsahuje velké množství fosforu. Vhodnou variantou je malé množství (např. 30 g) sterilovaných žampionů.

Ingredience (1 porce)

  • 120 g vepřové maso
  • 5 g slunečnicový olej
  • 10 g cibule
  • 10 g hladká mouka
  • 30 g sterilované žampiony
  • 80 g rýže
  • sůl, kmín na dochucení

Nutriční hodnoty celého pokrmu

Energie

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

3233 kJ

30 g

38,4 g

83,4 g

833 mg

94 mg

414 mg

990 mg

Salát zelný z čínského zelí

Postup

  1. Maso nakrájíme, naklepeme, mírně osolíme a obalíme v hladké mouce.
  2. Na oleji zpěníme cibuli a maso a z obou stran opečeme.
  3. Poté k němu přidáme žampiony, kmín a podlijeme vodou. Vše společně dusíme, dokud nebude maso měkké.

Ingredience

  • 80 g čínské zelí
  • 10 g cibule
  • 10 g slunečnicový olej
  • 5 g cukr
  • 3 g kmín, sůl, pepř

Porce zeleniny nebo salátu by měla být součástí oběda a večeře. Pro přípravu salátu vybírejte zeleninu s nízkým obsahem draslíku, např. ledový salát, čekanku, hlávkový salát, čínské zelí, okurky, steril. okurky, zelené okurky, steril. hrášek. Zeleninový salát je vhodným zdrojem vlákniny. Vláknina má pro dialyzovaného pacienta velký význam: příznivě působí při nadýmání a zažívacích potížích, omezuje vstřebávání tuků, cholesterolu a žlučových kyselin, působí preventivně proti rakovině tlustého střeva atd.

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.

Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“

Logo Sanofi Renal