Piškotová bublanina s ananasem
Recepty pro dialyzované pacienty
Postup
Piškotové těsto připravíme tak, že do ušlehaných žloutků s cukrem zamícháme mouku se sněhem. Ve vymazané formě poklademe okapaný ananasový kompot, na který nalijeme připravené těsto. Zvolna upečeme.
Ingredience (1 porce)
- 3 ks vejce
- 100 g cukru
- 100 g hladká mouka
- 300 g ananasový kompot bez šťávy
- 20 g cukr moučka na posypání
- 20 g mouka na formu
Nutriční hodnoty
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
654 kJ | 3,3 g | 3,8 g | 27,2 g | 65 mg | 14 mg | 49 mg | 21 mg |
15 Tipů na snížení hladiny fosforu v krvi
- Budu znát svoji hladinu fosforu.
- Budu pravidelně chodit na dialýzu.
- Nebudu používat ochucovadla zakoupená v potravinách - masox, Vegetu, grilovací koření, kořenící směsi, pikantní omáčky - obsahují až 500 mg fosforu.
- Vynechám z jídelníčku instantní potraviny, jíšky, polévky, polotovary (sekaná, karbanátky).
- Budu kupovat jenom vitamíny, které mi doporučí lékař.
- Budu se zajímat o složení potravin.
- Nebudu kupovat lahůdkové pomazánky, pěny - použivají se do nich tavené sýry a ochucovadla.
- V jidelníčku bude převaha čerstvých sýrů (žerve, cottage, tvaroh, lučina).
- Budu vybírat jen kvalitní uzeniny s vyššim obsahem masa a menším množstvím soli.
- Z ryb budu vybírat jen ty, které nemaji jedlé kosti, např. tuňáka ve vlastní šťávě, file, krabí tyčinky, zavináč.
- Mléko jako nápoj omezím na 50 ml. Do sladkých pokrmů a moučniků použiji ředěnou smetanu v poměru 50 ml smetany + 150 ml vody.
- Potraviny s vyšším obsahem fosforu budu nosit na dialýzu (např. čokoládu).
- Luštěniny (hrách, fazole, čočka, cizrna, sója) do jidelničku nezařadím nebo jen po dohodě s lékařem či nutriční terapeutkou. Vhodnou alternativou jsou zelené fazolové lusky.
- Místo celozrnného pečiva použiji běžné pečivo (rohlíky, veky, bagety, žemle, chléb pšenično-žitný, pšeničný, toastový atd.), sladké pečivo (koláče, bábovky, vánočky, mazance, buchty, záviny, cukrařské výrobky, koblihy, pěnové pečivo, cukrovi atd.)
- Čokoláda, čokoládové cukrovinky a čokoládové náplně se pro vysoký obsah fosforu nedoporučují. Místo těchto čokoládových pochoutek zařadím dražé, želatinové bonbony, nebo „cucavé“ kyselé bonbony.
„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.
Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“