Informujeme veřejnosto moderních metodách léčby ledvinových onemocnění

Piškotová bublanina s ananasem

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

Piškotové těsto připravíme tak, že do ušlehaných žloutků s cukrem zamícháme mouku se sněhem. Ve vymazané formě poklademe okapaný ananasový kompot, na který nalijeme připravené těsto. Zvolna upečeme.

Ingredience (1 porce)

  • 3 ks vejce
  • 100 g cukru
  • 100 g hladká mouka
  • 300 g ananasový kompot bez šťávy
  • 20 g cukr moučka na posypání
  • 20 g mouka na formu

Nutriční hodnoty

Energie

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

654 kJ

3,3 g

3,8 g

27,2 g

65 mg

14 mg

49 mg

21 mg

15 Tipů na snížení hladiny fosforu v krvi

  • Budu znát svoji hladinu fosforu.
  • Budu pravidelně chodit na dialýzu.
  • Nebudu používat ochucovadla zakoupená v potravinách - masox, Vegetu, grilovací koření, kořenící směsi, pikantní omáčky - obsahují až 500 mg fosforu.
  • Vynechám z jídelníčku instantní potraviny, jíšky, polévky, polotovary (sekaná, karbanátky).
  • Budu kupovat jenom vitamíny, které mi doporučí lékař.
  • Budu se zajímat o složení potravin.
  • Nebudu kupovat lahůdkové pomazánky, pěny - použivají se do nich tavené sýry a ochucovadla.
  • V jidelníčku bude převaha čerstvých sýrů (žerve, cottage, tvaroh, lučina).
  • Budu vybírat jen kvalitní uzeniny s vyššim obsahem masa a menším množstvím soli.
  • Z ryb budu vybírat jen ty, které nemaji jedlé kosti, např. tuňáka ve vlastní šťávě, file, krabí tyčinky, zavináč.
  • Mléko jako nápoj omezím na 50 ml. Do sladkých pokrmů a moučniků použiji ředěnou smetanu v poměru 50 ml smetany + 150 ml vody.
  • Potraviny s vyšším obsahem fosforu budu nosit na dialýzu (např. čokoládu).
  • Luštěniny (hrách, fazole, čočka, cizrna, sója) do jidelničku nezařadím nebo jen po dohodě s lékařem či nutriční terapeutkou. Vhodnou alternativou jsou zelené fazolové lusky.
  • Místo celozrnného pečiva použiji běžné pečivo (rohlíky, veky, bagety, žemle, chléb pšenično-žitný, pšeničný, toastový atd.), sladké pečivo (koláče, bábovky, vánočky, mazance, buchty, záviny, cukrařské výrobky, koblihy, pěnové pečivo, cukrovi atd.)
  • Čokoláda, čokoládové cukrovinky a čokoládové náplně se pro vysoký obsah fosforu nedoporučují. Místo těchto čokoládových pochoutek zařadím dražé, želatinové bonbony, nebo „cucavé“ kyselé bonbony.

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.

Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“

Logo Sanofi Renal