Informujeme veřejnosto moderních metodách léčby ledvinových onemocnění

Kuskus s kuřecím masem a sýrem

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na pánvi necháme rozpustit máslo a na něm osmažíme kuřecí maso dozlatova.

 

Připravíme si hrnec s mírně osolenou vroucí vodou, do které vložíme kořenovou zeleninu pokrájenou na nudličky a vaříme zeleninu do změknutí.

 

 druhého hrnce si odměříme množství vody pro přípravu kuskusu. Pro zlepšení chuti můžeme místo vody použít bujón. Množství kuskusu a vody by mělo být v poměru 2:1, ale pro přesnost dbáme pokynů výrobce na obalu. Když se voda v hrnci začne vařit, stáhneme hrnec z plotny, nasypeme do vody odměřené množství kuskusu a necháme pod pokličkou asi 5 minut.

 

Opečené kuřecí kousky smícháme s hotovou zeleninou, hráškem a na mírném ohni promícháme. Nakonec na pánev přidáme kuskus a vše důkladně promícháme.

Ingredience (1 porce)

  • 70 g kuskus
  • 150 g kuřecí prsa
  • 20 g hrášek sterilovaný bez nálevu
  • 10 g mrkev
  • 10 g celer
  • 10 g petržel
  • 10 g máslo
  • 20 g sýr eidam
  • sůl na dochucení

Kuskus podáváme ozdobený najemno nastrouhaným eidamem. Tento pokrm je v rámci zdravé výživy vhodné doplnit o salát ze zeleniny s nízkým obsahem draslíku.

Nutriční hodnoty

Energie

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

2154 kJ

39,7 g

51,4 g

16,6 g

589 mg

206 mg

451 mg

712 mg

Pozor: Porce zeleniny nebo salátu by měla být součástí oběda a večeře. Pro přípravu salátu vybírejte zeleninu s nízkým obsahem draslíku, např. ledový salát, čekanku, hlávkový salát, čínské zelí, okurky, sterilované okurky, zelené okurky, sterilovaný hrášek.

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.

Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“

Logo společnosti SANOFI RENAL