Smažené rybí filé s bramborem
Recepty pro dialyzované pacienty
Postup
Filé pokapeme octem, velmi málo osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. V rozehřátém tuku usmažíme po obou stranách. Brambory před uvařením nakrájíme na menší kousky a necháme louhovat ve vodě. Pak vodu slijeme a vaříme v nové. Tím snížíme obsah draslíku téměř o polovinu. Pro zvýšení energetické a biologické hodnoty pokrmu můžeme podávat s okurkovým salátem.
Ingredience (1 porce)
- 150 g rybí filé
- ocet
- 10 g mouka hladká
- ½ vejce
- 10 g strouhanka
- 15 g olej
- 250 g brambory vařené
Nutriční hodnoty
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
2384 kJ | 34,6 g | 17,8 g | 68,4 g | 1725 mg | 70 mg | 406 mg | 647 mg |
Mohu konzumovat ryby, když jsem dialyzovaný?
Zařazujte je do jídelníčku 3× týdně kvůli obsahu bílkovin, dobrému složení mastných kyselin, snadné stravitelnosti a rychlé přípravě.
Důležitý je však správný výběr. Vhodné je do Vašeho jídelníčku zařazovat: rybí filé, tresku, lososa, tuňáka čerstvého a konzervovaného, makrelu, rybí filety.
- Méně vhodné jsou krevety, mušle, humr, garnáty, chobotnice.
- Nevhodné – ryby s jedlými, křehkými kostmi – sleď, jikry, rybí paštiky, ančovičky.
Příklad
- Tuňák v oleji 25,5 g bílkovin, 294 mg fosforu.
- Olejovky 14,9 g bílkovin, 430 mg fosforu.
Vhodné svačinky
Chléb s tuňákovou pomazánkou. Okurka.
(120 g chléb kmínový, 30 g tuňák ve vlastní šťávě, 20 g cibulka, 20 g máslo, 70 g okurka)
Nutriční hodnoty
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
2042 kJ | 17,9 g | 20,8 g | 58 g | 462 mg | 67 mg | 245 mg | 666 mg |
„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.
Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“