Krůtí závitek se slaninou a špenátem se sťouchanými brambory
Recepty pro dialyzované pacienty
Postup
- Krůtí prsa očistíme, naklepeme na plátky, osolíme a opepříme.
- Na plátky masa klademe plátky anglické slaniny, na ni špenátový protlak a lučinu. Maso zabalíme do závitku a stáhneme nití.
- Závitky dáme do pekáčku, podlijeme vodou, pokapeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut. Ke konci pečení můžeme troubu přepnout na gril. Vznikne nám křupavá kůrčička.
- Přílohou jsou šťouchané brambory s najemno nasekanou petrželkou, přelité vypečenou šťávou z masa.
Ingredience (1 porce)
- 100 g krůtích prsou
- 3 plátky anglické slaniny
- 100 g špenátového protlaku
- 50 g lučiny
- 5 g olivového oleje
- sůl, petrželka
- 250 g louhovaných* brambor
*Při zvýšené hladině draslíku v krvi, dle doporučení nutričního terapeuta.
Nutriční hodnoty celého pokrmu
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
2959 kJ | 41,5 g | 34,7 g | 61,6 g | 2110 mg | 189 mg | 541 mg | 355 mg |
Louhováním brambor dochází ke snížení draslíku až o 50 %, tudíž dojde k významnému snížení obsahu draslíku v pokrmu (cca 1 400 mg).
Jak upravit brambory při hyperkalémii
Brambory vždy oloupeme i při přípravě salátů, bramborových těst, knedlíků atd.
Dále brambory pokrájíme na menší kousky a necháme namočené alespoň 2 hodiny. Z brambor vodu vylijeme a vaříme v nové vodě. Uvařenou vodu z brambor vždy sléváme.
„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou, VFN Praha.
Recepty byly přepočítány s využitím programu Nutriservis Profesional.“