Informujeme veřejnosto moderních metodách léčby ledvinových onemocnění

Krůtí závitek se slaninou a špenátem se sťouchanými brambory

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

  1. Krůtí prsa očistíme, naklepeme na plátky, osolíme a opepříme.
  2. Na plátky masa klademe plátky anglické slaniny, na ni špenátový protlak a lučinu. Maso zabalíme do závitku a stáhneme nití.
  3. Závitky dáme do pekáčku, podlijeme vodou, pokapeme olivovým olejem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 40 minut. Ke konci pečení můžeme troubu přepnout na gril. Vznikne nám křupavá kůrčička.
  4. Přílohou jsou šťouchané brambory s najemno nasekanou petrželkou, přelité vypečenou šťávou z masa.

Ingredience (1 porce)

  • 100 g krůtích prsou
  • 3 plátky anglické slaniny
  • 100 g špenátového protlaku
  • 50 g lučiny
  • 5 g olivového oleje
  • sůl, petrželka
  • 250 g louhovaných* brambor

*Při zvýšené hladině draslíku v krvi, dle doporučení nutričního terapeuta.

Nutriční hodnoty celého pokrmu

Energie

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

2959 kJ

41,5 g

34,7 g

61,6 g

2110 mg

189 mg

541 mg

355 mg

Louhováním brambor dochází ke snížení draslíku až o 50 %, tudíž dojde k významnému snížení obsahu draslíku v pokrmu (cca 1 400 mg).

Jak upravit brambory při hyperkalémii

Brambory vždy oloupeme i při přípravě salátů, bramborových těst, knedlíků atd.

 

Dále brambory pokrájíme na menší kousky a necháme namočené alespoň 2 hodiny. Z brambor vodu vylijeme a vaříme v nové vodě. Uvařenou vodu z brambor vždy sléváme.

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou, VFN Praha.

Recepty byly přepočítány s využitím programu Nutriservis Profesional.“

Logo Sanofi Renal