Vepřová kýta hamburská
Recepty pro dialyzované pacienty
Postup
Omyjeme a očistíme vepřovou kýtu a protkneme poloviční dávkou šunky a sterilované okurky. Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli si nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme si v hrnci olej, přidáme kořenovou zeleninu a cibuli – následně podusíme.
Do tohoto základu přidáme osolené maso, které okořeníme divokým kořením. Maso polijeme malým množstvím octa, mírně zalijeme vodou. Poté hrnec přikryjeme pokličkou a maso necháme dusit. Během dušení maso kontrolujeme, obracíme a podle potřeby doléváme teplou vodou.
Měkké maso vyjmeme. Šťávu zahustíme hladkou moukou. Následně rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem. Za občasného míchání omáčku vaříme. Během vaření do omáčky vlijeme mléko a na závěr dochutíme smetanou. Dobře provařenou omáčku procedíme přes cedník a znovu velmi krátce provaříme.
Jelikož nám zbyla polovina šunky a sterilované okurky, nakrájíme je na kostičky a orestujeme na másle.
Hamburskou kýtu je vhodné podávat s houskovým knedlíkem. Při podávání povrch posypeme šunkou a okurkou.
Ingredience (1 porce)
- 90 g vepřové maso (kýta)
- 30 g kořenová zelenina
- 5 g olej stolní
- 10 g cibule
- 20 g hladká mouka
- 40 ml mléko
- 10 ml smetana
- 30 g šunka
- 20 g okurka sterilovaná
- 5 g hořčice
- 3 g cukr
- 5 g máslo
- ocet
- divoké koření
Nutriční hodnoty
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
1918 kJ | 25,9 g | 28,8 g | 23,6 g | 475 mg | 111 mg | 313 mg | 385 mg |
Houskový knedlík
Postup
Z mléka, droždí a špetky cukru si připravíme kvásek. Když kvásek vykyne, vylijeme ho do promíchané směsi mouky a soli. Nakonec zapracujeme rozšlehané vejce a na drobné kousky pokrájenou housku.
Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 45 minut kynout na teplém místě. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a vytvarujeme do šišek a ještě 10 minut necháme kynout. Následně vložíme do vroucí osolené
vody a vaříme přibližně 15 minut. Knedlík dle potřeby otáčíme.
Po vyjmutí knedlík propícháme pro snadný odchod páry, naporcujeme pomocí nitě.
Ingredience
- 400 g hrubá mouka
- 50 g houska
- 10 g cukr krupice
- 1 ks vejce
- 200 ml vlažné mléko
- 8 g droždí
- špetka soli
Nutriční hodnoty pro 4 ks knedlíků: (90 g hrubá mouka, 30 ml vlažné mléko, 20 g houska, 1/5 ks vejce, 4 g droždí, cukr krupice)
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
1715 kJ | 13,4 g | 2,4 g | 83 g | 322 mg | 71 mg | 148 mg | 248 mg |
„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.
Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“