Krůtí prsa s ananasem
Recepty pro dialyzované pacienty
Postup
Krůtí prsa lehce naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a na oleji krátce orestujeme. Opečené porce masa vložíme na alobal, poklademe ananasem. Pečeme v horké troubě asi 30 minut.
Vařenou rýži připravíme následujícím způsobem:
Přebranou rýži propláchneme studenou vodou, pak několikrát horkou vodou, vsypeme do většího množství vařící osolené vody, přidáme 5 g stolního oleje (aby se rýže neslepila), zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme zvolna při nižší teplotě, až změkne (asi 15 minut). Rýži přecedíme přes hustý cedník a necháme okapat.
Ingredience (1 porce)
Krůtí prsa s ananasem
- 150 g krůtí prsa
- 20 g olej stolní
- 10 g hladká muka
- 30 g kompotovaný ananas bez šťávy
Vařená rýže
- 60 g rýže loupaná
- 5 g olej stolní
Nutriční hodnoty
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
2790 kJ | 39,3 g | 28,5 g | 61,9 g | 550 mg | 65 mg | 389 mg | 97 mg |
Mohu zařazovat ovoce a zeleninu, když jsem dialyzovaný?
Přesné množství ovoce a zeleniny lze určit na základě výsledků laboratorních testů, ale určitá obecná doporučení platí:
- Ovoce: Každý den sníst jednu porci čerstvého ovoce - nejlépe v dopoledních hodinách. Další porce by měla být uvařena nebo technologicky zpracovaná.
- Zelenina a saláty: Porce zeleniny nebo salátu by měla být součástí oběda a večeře.
Na přípravu omáček a zeleninových jídel používejte zeleninu sterilovanou, mraženou nebo konzervovanou. Šťávu vždy vylijte. Pro přípravu salátu vybírejte zeleninu s nízkým obsahem draslíku, a to do 230 mg K/100 g, např. ledový salát, čekanka, hlávkový salát, čínské zelí, okurky, sterilované okurky, zelené okurky, sterilovaný hrášek.
Z pohledu obsahu nutričních hodnot, zejména draslíku, není nutné porce vážit, lze je jednoduše odhadnout v ruce.
1 porce
Ovoce | Zelenina * |
---|---|
1 jablko | Dvě hrsti nasekaného hlávkového salátu |
1 hruška | Dvě hrsti nasekaného ledového salátu |
Hrst malin | Dvě hrsti nasekané čekanky |
Hrst jahod | Dvě hrsti nasekaného pekingského zelí |
*uvedené druhy zeleniny obsahují velmi malé množství draslíku narozdíl od ovoce. A navíc si doplníte vlákninu.
„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.
Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“