Dušené fazolové lusky, bílé pečivo, bílkovinná sedlina
Recepty pro dialyzované pacienty
Postup
Fazolové lusky očistíme. Větší lusky překrájíme na menší kousky, menší necháme v celku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrolu rozpustíme rostlinný olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme anglickou slaninu a fazolky. Zalijeme je vodou, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Když fazolky změknou, přilijeme do kastrolu jogurt bílý smetanový.
Bílkovinou sedlinu připravíme následujícím způsobem: Rozšleháme bílky, které osolíme a opepříme. Do bílků přidáme pažitku. Směs nalijeme do uzavíratelného sáčku, ze sáčku vymačkáme vzduch a vložíme ho do vařící vody na 10 minut. Bílkovinnou sedlinu podáváme jako přílohu k dušeným fazolkám.
Ingredience (1 porce)
- 200 g fazolové lusky
- 50 g cibule
- 100 g bílý jogurt smetanový
- 10 g olej stolní, ocet
- 30 g anglická slanina
- 2 ks vaječné bílky
- 80 g bílé pečivo (např. rohlík)
- pažitka
- sůl
- pepř na dochucení
Nutriční hodnoty
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
2926 kJ | 27,3 g | 35,6 g | 71,1 g | 1020 mg | 386 mg | 348 mg | 899 mg |
„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.
Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“