Informujeme veřejnosto moderních metodách léčby ledvinových onemocnění

Dušené fazolové lusky, bílé pečivo, bílkovinná sedlina

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

Fazolové lusky očistíme. Větší lusky překrájíme na menší kousky, menší necháme v celku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrolu rozpustíme rostlinný olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme anglickou slaninu a fazolky. Zalijeme je vodou, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Když fazolky změknou, přilijeme do kastrolu jogurt bílý smetanový.

 

Bílkovinou sedlinu připravíme následujícím způsobem: Rozšleháme bílky, které osolíme a opepříme. Do bílků přidáme pažitku. Směs nalijeme do uzavíratelného sáčku, ze sáčku vymačkáme vzduch a vložíme ho do vařící vody na 10 minut. Bílkovinnou sedlinu podáváme jako přílohu k dušeným fazolkám.

Ingredience (1 porce)

  • 200 g fazolové lusky
  • 50 g cibule
  • 100 g bílý jogurt smetanový
  • 10 g olej stolní, ocet
  • 30 g anglická slanina
  • 2 ks vaječné bílky
  • 80 g bílé pečivo (např. rohlík)
  • pažitka
  • sůl
  • pepř na dochucení

Nutriční hodnoty

Energie

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

2926 kJ

27,3 g

35,6 g

71,1 g

1020 mg

386 mg

348 mg

899 mg

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.

Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“

Logo Sanofi Renal