Informujeme veřejnosto moderních metodách léčby ledvinových onemocnění

Chléb s tuňákovou pomazánkou, okurka

Recepty pro dialyzované pacienty

Postup

Z tuňáka slijeme šťávu, cibulku nakrájíme na jemno a společně s ostatními surovinami dáme do mísy, kde je důkladně promícháme a dochutíme pepřem.

Ingredience (1 porce)

  • 120 g kmínový chléb
  • 30 g tuňák ve vlastní šťávě
  • 20 g jarní cibulka
  • 20 g změklé máslo
  • 2 g pepř
  • 70 g okurka na obložení

Nutriční hodnoty

Energie

Bílkoviny

Tuky

Sacharidy

Draslík

Vápník

Fosfor

Sodík

2102 kJ

16,0 g

21,6 g

67 g

413 mg

71 mg

238 mg

712 mg

Tuňáková pomazánka

Tuňáková pomazánka je vhodnou a rychlou variantou večeře, bohatou na kvalitní bílkoviny a omega 3 nenasycené mastné kyseliny.

Na jaké pečivo si mám tuňákovou pomazánku

Pro dialyzovaného pacienta je vhodné běžné pečivo, např. rohlíky, veky, bagety, housky, chléb pšenično - žitný, pšeničný a toustový. Pečivo se semínky, oříšky, vločkami, také celozrnné a pohankové pečivo obsahují vysoké množství draslíku a fosforu. Proto je při výběru nutné znát svoji hladinu těchto látek v krvi. Raději se vždy poraďte s lékařem nebo nutriční terapeutkou.

Obecné rady nutričního terapeuta pro dialyzovaného diabetika

  • Nutná je pravidelná kontrola krevního cukru s cílem udržení normálních hodnot.
  • Pro udržení normálních hodnot krevního cukru napomáhá pravidelná strava 5x denně v 2-3 hodinových intervalech.
  • Omezte ve stravě jednoduché sacharidy, např. řepný či třtinový cukr, med. (POZOR!!! zdrojem jednoduchých sacharidů jsou sladkosti, koláče, sušenky, bonbóny a čokoláda.)
  • Dodržujte pitný režim dle doporučení lékaře, nezařazujte slazené nápoje a džusy.
  • Důležitý je příjem vlákniny, která vyvolává pocit nasycení, což ocení především pacienti, kteří chtějí snížit svoji tělesnou hmotnost. Doporučovaný denní příjem vlákniny: 25-30g /den. Preferujte především zeleninu s nízkým obsahem draslíku, např. ledový salát, čekanka, hlávkový salát, salátová okurka, čínské zelí, sterilované okurky či sterilovaný hrášek.
  • V jídelníčku omezte ovoce s vysokým zdrojem draslíku a jednoduchých sacharidů, např. banán, hroznové víno, všechno sušené ovoce a slazený meruňkový kompot.
  • V jídelníčku dialyzovaného diabetika by měly převažovat rostlinné tuky nad živočišnými. Uzpůsobte jídelníček tak, aby tvořily 2/3 z celkového množství přijatých tuků za den.
  • Preferujte v jídelníčku pokrmy obsahující složené sacharidy jako jsou rýže, chleba, těstoviny, pečivo a zelenina, které se vstřebávají poměrně dlouho a udržují stálou hladinu krevního
  • cukru. Obsahují vlákninu, proto více zasytí a snižují tak pravděpodobnost vzniku pocitu hladu. Tím pomáhají předcházet přejídání. Při výběru sacharidových potravin je nutné také přihlédnout na obsah draslíku, fosforu a soli.
  • Vyberte si adekvátní pohybovou aktivitu, která Vás bude bavit a bude přizpůsobena Vašemu celkovému stavu, např. turistika, nordic walking, rekreační cyklistika atd.
  • Potraviny s vyšším obsahem sacharidů (např. cukrovinky) si noste s sebou na dialýzu. Během dialýzy dochází ke snížení krevního cukru v krvi.
  • Jako hlavní úpravy pokrmů volte vaření, pečení, dušení, grilování, opékání. Omezte smažení, fritování, konfitování či gratinování.

Každý pacient je idividuální, uvedené rady jsou pouze obecné doporučení. Vždy svůj jídelníček konzultujte s lékařem či nutriční terapeutkou.

„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.

Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“

Logo Sanofi Renal