Pečené kuře, vařené brambory, kompot jablečný bez šťávy
Recepty pro dialyzované pacienty
Postup
Omyté a očištěné kuře osolíme a upečeme v troubě. Šťávu zahustíme moukou a provaříme s máslem. K pečenému kuřeti je vhodné podávat vařené brambory. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do hrnce s vodou. Pro snížení draslíku je vhodné nechat brambory louhovat ve vodě nejlépe přes noc. Významné snížení draslíku je však i při 2hodinovém máčení. Před samotným vařením brambor je nutné vodu slít a následně vařit brambory v nové vodě.
Ingredience (1 porce)
- 150 g kuřecí maso
- 5 g máslo
- 5 g hladká mouka
- 250 g vařené louhované brambory
- 150 g jablečný kompot bez šťávy
- sůl
Nutriční hodnoty
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
2423 kJ | 37,2 g | 13,9 g | 78,7 g | 1624 mg | 67 mg | 458 mg | 931 mg |
Tipy na vhodnou snídani
Tousty plněné sýrem tofu s rajčetem a paprikou
(4 ks toustový chléb světlý, 15 g máslo, 70 g tofu, pažitka, 2 cherry rajčata, ½ bílé papriky)
Nutriční hodnoty
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
2324 kJ | 18,9 g | 22,2 g | 66,2 g | 460 mg | 122 mg | 198 mg | 848 mg |
Vánočka, máslo, džem, tvarohová pěna s jahodami
(80 g vánočka, 20 g máslo, 20 g džem, 80 g tvaroh, 10 g cukr, 50 g jahody)
Nutriční hodnoty
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
2645 kJ | 20,4 g | 34,3 g | 76,9 g | 452 mg | 139 mg | 139 mg | 50 mg |
„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou.
Recepty byly propočteny za pomoci nutričního programu Nutriservis Profesional.“