Domácí kuřecí burger s bylinkovým dresinkem
Recepty pro dialyzované pacienty
Postup
- Maso omyjeme, osušíme a v pánvi na rozpáleném oleji orestujeme. Až se zatáhne, aby neztratilo přebytečnou šťávu, vložíme do alobalu, opepříme, pokapeme citronovou šťávou, poklademe na kousky nasekaným česnekem a pečeme do měkka.
- Cibuli nakrájíme na kroužky a saláty natrháme. Okurku oloupeme, nahrubo nastrouháme a smícháme se zakysanou smetanou. Dochutíme čerstvým nasekaným koprem a namletým pepřem.
- Bulky podélně rozkrojíme a opečeme nasucho v pánvi do křupava. Servírujeme obložené masem, kroužky cibule, listy salátu a bylinkovým dresinkem.
Ingredience (1 porce)
- 150 g kuřecích vykostěných stehen
- 10 ml řepkového oleje
- citronová šťáva
- česnek (1 stroužek)
- čerstvě mletý pepř
- 2 hamburgové housky/bulky
- 20 g směsi listů (rukola, polníček, sekaný ledový salát)
- 5 g červené cibule
- 5 g bílé cibule
- 20 g zakysané smetany
- 50 g salátové okurky
- 10 g kopru
Nutriční hodnoty celého pokrmu
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
2208 kJ | 40,6 g | 9,1 g | 72,7 g | 876 mg | 101 mg | 408 mg | 742 mg |
Maso vs. dialýza
Dialýzou se ztrácí velké množství bílkovin, které přitom naše tělo získává výhradně stravou, protože si je neumí samo vyrobit. V potravě je přijímáme nejčastěji v podobě masa. Značnou výhodou je fakt, že živočišné bílkoviny mají na rozdíl od rostlinných bílkovin vyšší obsah důležitých látek, tzv. esenciálních aminokyselin, a jsou lépe vstřebatelné. Příjem dostatečného množství kvalitních bílkovin a lehká fyzická aktivita vedou k nárůstu svalové hmoty a tím podpoře zdraví. Je zajímavé, že pacient může ztratit až 12 g bílkovin za jednu procedůru dialýzy, což je stejné množství, jaké získá např. z 55 g hovězí kýty.
Proto je výhodné zařazovat maso do jídelníčku nejlépe dvakrát denně. Mezi vhodné druhy patří kuřecí a krůtí bez kůže, králík, libové vepřové, telecí, jehněčí, ale i libové hovězí maso, a to pro vysoký obsah vstřebatelného železa.
K méně vhodným druhům patří tučné vepřové, husa, slepice, kachna, krůtí s kůží. Tato masa by měla být zařazena jen jako zpestření jídelníčku, nejen z důvodu vyššího podílu nezdravého tuku, ale i proto, že v porci tučného masa je přirozeně menší podíl bílkovin než v porci masa libového.
Velice prospěšné je maso ryb. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin, optimálnímu složení mastných kyselin, snadné stravitelnosti a rychlé přípravě se doporučuje žařazovat maso z ryb do jídelníčku až třikrát týdně. Vhodné jsou např. treska, losos, tuňák čerstvý nebo konzervovaný, makrela, rybí filety.
K vhodným technologickým úpravám masa obecně patří vaření, pečení, pečení v alobalu, dušení, grilování či opékání. Nevhodné je smažení a fritování.
„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou, VFN Praha.
Recepty byly přepočítány s využitím programu Nutriservis Profesional.“