Hovězí steak na medu a bylinkové brambory se sýrem
Recepty pro dialyzované pacienty
Postup
- Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na výseče a necháme louhovat doporučený počet hodin.* Brambory slijeme a dáme vařit s libečkem v nové vodě. Po uvaření do měkka je zbavíme přebytečné vody a osušíme.
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Maso necháme 10–15 min. odležet při pokojové teplotě. Připravíme si malý pekáček na dopečení steaku a na brambory zapékácí mísu s víkem. Tu vytřeme olejem. V malé misce rozetřeme čerstvý sýr s nasekanou pažitkou. Na pánvi s olejem osmahneme na drobno pokrájenou cibuli a přidáme k ní uvařené brambory. Chvíli společně restujeme a poté směs vsypeme do zapékací mísy, ve které ke směsi přimícháme i čerstvý bylinkový sýr. Příklopíme a necháme zapéct cca 15 min.
- Rozpálíme pánev a vložíme do ní maso. Nesolíme ani jinak nekořeníme, abychom neztratili zbytečně šťávu. Z obou stran zprudka opečeme zhruba 3 min., aby se maso zatáhlo. Poté vložíme do pekáče, posypeme hoblinkami čerstvého másla a přelijeme medem. Necháme dopéct.
- Pro zvýraznění chuti lze před tepelnou přípravou maso potřít olejem se směsí jemně sekaných čerstvých bylinek, jogurtu, medu a citronové šťávy. Dochutit můžeme také čerstvě namletým pepřem.
*Při zvýšené hladině draslíku v krvi, dle doporučení nutričního terapeuta
Ingredience (1 porce)
- 100 g hovězí svíčkové nebo roštěnce nebo kýty
- 10 g másla
- 5 g medu
- čerstvě mletý pepř
- 200 g louhovaných* brambor
- snítka libečku
- 10 ml řepkového oleje (5 ml na vytření zapékací mísy)
- 30 g cibule
- 15 g pažitky
- 20 g čerstvého sýra
Nutriční hodnoty celého pokrmu
Energie | Bílkoviny | Tuky | Sacharidy | Draslík | Vápník | Fosfor | Sodík |
2338 kJ | 29,1 g | 31,7 g | 49,8 g | 1219 mg | 75 mg | 258 mg | 928 mg |
Louhováním brambor dochází ke snížení množství draslíku až o 50%, tudíž dojde k významnému snížení obashu draslíku v pokrmu (cca 768 mg).
Mohu zařazovat koření a bylinky, když jsem dialyzovaný?
Pro zvýraznění chuti je možné zařazovat různé druhy koření i při dialýze. Při přípravě pokrmů mějte vždy na paměti, že takové koření či bylinky mohou obsahovat draslík a fosfor. Zvláště nevhodné jsou z tohoto důvodu různé kořenicí směsi a dochucovadla, např. polévkové koření, grilovací koření, pikantní omáčky – některé obsahují až 500 mg fosforu.
Doporučuje se zařazovat čerstvé (nebo mražené) zelené natě a bylinky, jako např. kopr, petrželka, libeček, oregano, saturejka, pažitka, estragon, řeřicha, majoránka, máta, meduňka, bazalka aj. Jsou vhodné pro zvýraznění chutí sladkých (např. máta) a slaných pokrmů.
Ideální na dochucení mas, ryb, do salátů, těstovin, pomazánek atd.
„Vytvořeno za podpory společnosti Sanofi ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou, DiS., nutriční terapeutkou, VFN Praha.
Recepty byly přepočítány s využitím programu Nutriservis Profesional.“